Meny:
Amatörradio!
Mycket, mycket mer än bara "Di-dah-di-dit"
Nu kör vi med datorns hjälp!
Sidan uppdaterad: söndagen den 19:e augusti år 2012, kl. 03:10

Hemsida!!!

 Privat

 Amatör-radio

 Radiosamband

 PSK-31

 Fotografering

 Programmering

 Webteknik

 Övrigt intressant och kul

Radiosamband
Främst om säkerhets-samband och tidrapportering vid rallytävlingar. Radiosamband är trots allt fortfarande säkrare än mobiltelefoni - och mycket billigare också.

PSK-31
Något av det roligaste som hänt inom amatörradion sedan sekelskiftet - klicka dig in och och titta på sidan ska du få se!!

Häng med och surfa på eterns vågor.

Amatörradion har utvecklats ENORMT mycket under de sista 20 åren, och de gamla föreställningarna om telegrafi-knackande, och Flexnes berömda sketch, är för länge sedan helt felaktiga! (Om de någonsin varit rätt dvs.) Amatörradi är DEFINITIVT inget 'amatör-mässigt', utan det handlar om idel seriösa grenar av mångahanda vetenskaper. Men även sådant som är seriöst kan också vara väldigt roligt - amatörradio är ett gott exempel!

Som radio-amatör är det nästan omöjligt att inte få vänner och bekanta runt hela jordklotet!! Oavsett vilka trafik-sätt man kör (mode:er), eller vilken utrustning man väljer så finner man snart att man pratar med andra amatörer i Marocco, eller Leningrad, skriver text till folk på Azorerna eller i Osaka i Japan, tar emot bilder ifrån Amerika, eller väderfax ifrån satelliter. Det finns massor av klubbar, och det anordnas varje år en hel del träffar runt om i landet, och i våra grannländer också. Bilden av en helt asocial varelse som sitter hopkrupen framför en massa radio-apparater är så fel den kan bli! :-)

Med amatörradion som hobby så har man möjlighet att vara med och driva på utvecklingen i top-skiktet. (För dem som inte gillar att stå ute i skogen och vänta på rally-bilar, så kanske satellit-kommunikation kan vara en annan spets-teknik att roa sig med. Radio-amatörer har sedan 70-talet hittills själva byggt, och låtit skjuta upp, över ett 40-tal amatörradio-satelliter!!! Faktum är att några av de äldsta satelliterna fortfarande lever och fungerar, även om något märkta av årens lopp.

På tal om skogen, så har det nu kommit ett underbart trevligt initiativ kallat "Flora-Fauna". Konceptet går ut på att man tar riggen med sig ut i skogen, till närmaste naturreservat el. nationalpark, försiktigt sätter upp någon antenn så man inte gör någon som helt åverkan, och sen är det bara att köra på för fulla muggar! När man kör "Flora-Fauna" så brukar det ofta bli gott om svar, och stundom rejäla "pile-up's"! :-)
Mer om detta finner du på följande länkar:
SMFF - Swedish Flora Fauna (samt smff.sk6aw.net )
Internationella länkar:
World Flora-Fauna by m0oxo

Amatörradion behöver definitivt inte vara en dyr hobby! Under de första 10 åren hade jag inte spenderat mer än 6000 kronor och var ändå ägare till 3 olika stationer varav två handapparater och en komplett kortvågs-rigg. Som dator - om man vill köra någon digital-mode - så duger även riktigt gamla föråldrade datorer. T.o.m. 486:or kan fungera och med en gammal Pentium-III ifrån sekelskiftet så är man definitivt med i leken i de allra flesta fall. (Den mjukvara som skrivs för amatörradio sätts ihop med stor omsorg av mycket seriösa programmerare - dvs. radioamatörer! :-)

Något av det viktigaste i en radio-anläggning - stor som liten - är antennen. Här finns verkligen utrymme för mycket eget arbete om man vill. Några stora pengar är det definitivt inte frågan om (material för några hundralappar räcker oftast utmärkt, och ibland kan man hitta allt man behöver i garderoben och 'skrotlådan'). Exempelvis kan ett 6m metspö (glasfiber) ett antal meter koppartråd, en plastrulle och 'sockerbitar' bli en utmärkt kortvågs-antenn. Lägg till c:a ett dussin meter antenn-kabel med rätt kontakt, så är saken klar! Man behöver inte vara civil-ingenjör för det, det finns massor av beskrivningar ute på nätet.

Eftersom jag har många hobbies, så hinner jag inte lägga så mycket tid på varje, men det inom amatörradion som jag själv fastnat mycket för så är det digitala moder, speciellt den relativt nya PSK-31. Som synes i menyn t.v. så har jag en speciell sida ang. PSK-31. SSTV är givetvis också kul, speciellt som man nuförtiden inte behöver ha så krånglig utrustning, utan kan använda en vanlig PC med mjukvara som oftast är gratis! Bilderna gör man givetvis själv med valfri kamera / kameramobil, samt kanske lite trixande i något bildbehandligsprogram.

 

Faktaruta:
Min signal är sm4sri (förr: sm7sri, i södra Sverige) och jag fick T-certifikat på våren år 1988.
 
Jag har följande utrustning: Kortvåg:
Kenwood TS-450, med AT och alla filter.
ICOM IC-735. (trevlig liten rigg),
en gammal Kenwood TS-520 + ext. VFO,
samt signaLink USB för digitala mode:r
2-meter:
Icom IC02e
och ett par Sommerkamp TS277DX.
 
(Mitt QTH här i Karlstad är inget att skryta med: Mitt emellan en massa höghus och utan möjligheter till yttre antenner. Jag är bara QRV under sommarmånaderna när jag kan komma ut i skog och mark.)

 


Gunnar Hjern's personliga hemsida, © G.Hjern, Sweden, 2008-2012.
Sidan uppdaterad: 2012-08-19,  kl. 03:10:54
e-mail: Webmastern.