Meny:
Webteknik!
(Hur denna sajten är uppbyggd, vad den består av mm
om den nu är ett så uppbyggeligt exempel förstås? ;-)
Sidan uppdaterad: söndagen den 19:e augusti år 2012, kl. 03:10

Hemsida!!!

 Privat

 Amatör-radio

 Fotografering

 Programmering

 Webteknik

 HTML

 Frameset

 PHP

 GH-Web-Include

 Lorem Ipsum

 Framtiden?

 Övrigt intressant och kul


Att bygga ett hem på nätet

När jag ändå är i full fart med att bygga en hemsida så kan jag ju likaväl berätta om hur jag gör. Klart att det finns massor av olika program för att göra hemsidor helt automatiskt, ungefär som när man gör en Powerpoint-prez' eller skriver i en ordbehandlare. Själv vill jag helst 'hacka' den själv i ren HTML. Det är väl mest för att jag är van vid det och på något sätt gillar det. (Och även om man har aldrig så fina program till hjälp, så finns det ju ett och annat som man ändå får göra själv syvende och sidst - som att programmera javascript, PHP mm, samt att knuffa upp sidorna på webservern med någon ftp-klient.)

Jag tvingar ingen, och jag påstår inte att mina metoder är de bästa, däremot tar jag mig friheten att beskriva hur jag har gjort. Om du själv gillar att pilla med HTML-kod så känn dig välkommen att hänga på!

Var ska man börja?

Klart man kan börja med att göra en sida, som man tror att man vill ha den, och sen pilla med grafik tills den ser bra ut, och sen lägga in mer text, och inse att man behöver fler sidor, osv. När man har fått ett halv-dussin sidor så är det inte alla länkar som funkar.
Eller så kan man bestämma sig för en stor struktur (som mappar och filer på en dator), med alla tänkbara ämnen och grejor man vill ta upp på sidan. När man sen gjort meny-system och börjat göra en stor mängd med sidor så ser man att de är i stort behov av design och grafik, och då har man mycket jobb framför sig med att ändra... pust!

Det bästa är nästan att tänka efter Varför man gör sidan, vilka som kommer att läsa den, och hur man vill framträda. (Sidan ligger ju trots allt så publikt som man kan önska sig - hela världen är på sätt och vis åskådare! :-)
Det är definitivt inte fel att använda papper och penna och rita en hel del. Inte heller är det fel att hämta idéer ifrån andra sidor vilka man tycker är snygga. (självklart så skall man ju inte 'stjäla' någon annan sida rätt av - det är både olagligt och olämpligt, att hämta idéer, och tjuvkika lite på javascripts och så - det gör även de riktiga proffsen.)

Att planera din hemsida får du göra helt själv! Nedan hade jag tänkt beskriva hur just jag har gjort...

Min hemsida:

Jag gjorde väl som i punkt två ovan. Jag visste att jag ville skapa ett flertal sidor och bestämde mig för en ganska vidlyftig 'bibliotekts-struktur'. När jag såg att jag inte kunde köra Perl på den här webservern så fick jag skrinlägga planerna på att använda mig av vårt gamla 'ES-system', med vars hjälp jag gladeligen hade byggt upp hela sajten med Online-Change.

Jag lade också PHP på hyllan tills vidare. Jag ville ha upp sidan ganska snabbt, och inte börja göra databas, skriva massa PHP, och göra mallar i oändlighet. Dessutom så skulle jag inte ha blivit nöjd, eftersom jag skulle ha jämfört med ES-systemet hela tiden. (Att skriva om ES-systemet i PHP är nog minst ett halvårs jobb!)

Något sätt att hantera menyer var jag i vilket fall som helst tvungen att ha! Att uppdatera samma menyer på 30-50 olika sidor varenda gång jag lägger upp en ny sida är nästan en definition på helvetet, och inte hade jag tillgång till SSI heller. Jag funderade givetvis först på gamla hederliga Frameset som jag ju alltid gillat förut, men den här gången ville jag inte fortsätta med det. Det skulle ge minst lika mycket jobb som allt annat, och dessutom ge mycket olika svårigheter att få Google och övriga sökmotorer att gilla upplägget. (Jag måste ju ta hand om de som kommer direkt in på en sida via sökmotorn, och sätter att göra detta - m.hj.a. Javascript uppfattas gärna som en ful-metod av sökmotorerna.) Jag ville ju också hitta en metodik som jag kan använda senare i år då jag eventuellt skall lägga upp ett par viktiga kommersiella sajter - Frameset är nog ingen bra lösning längre för siter som man skall lockas in på via sökmotorer.

GH-Web-Include

Eftersom jag har hyfsad erfarenhet av Visual Basic (ver 6) så jag satte igång att göra ett slags SSI-program med vars hjälp jag skulle kunna lägga in menyer automatiskt. Efter styvt två dagars hackande så hade jag progget färdigt, och då kunde jag också ordna med så att jag kan få undermenyerna att stänga när jag inte är på just den menypunkten. Dessutom så ordnade jag givetvis med en fkn. för att visa vid vilket datum/klockslag som HTML-sidan sist sparades, och få detta presenterat i HTML på ett valbart sätt. (Jag antar att det datum då sidan sist sparades ofta är det datum då man gjorde några väsentliga förändringar i den sidan, och därför är det bästa sättet att automatisera en 'senast uppdaterad' angivelse.)

Så nu har jag i alla fall ett system som hjälper mig med menyerna, och övriga saker som skall vara samma på alla sidor. Jag använder också en generell sidfot, vilken också ligger som en separat fil. Jag får dock skapa och underhålla dessa meny-filer själv, men jag behöver inte förändra varje websida, utan bara stöka om i en eller ett par menyfiler.

Jag har mer som jag vill att programmet skall klara i framtiden, men det får jag hacka till då. Just nu så har jag en hel del annat för mig, och så skall ju sajten bli hyfsat färdig också. Ni kan läsa mer om GH-Web-Include i menyn t.v.

Sajten, menyn och länkningen:

Efter en del funderande så har jag beslutat mig för absoluta interna länkar, dvs. länkar som börjar på '/' vilket betyder att de utgår ifrån root:en www.hjern.se/ . På så sätt kan jag flytta en sida utan att tänka på vad länkarna på den sidan pekar på. Dock måste jag gå igenom sajten och se vilka länkar som pekar på den aktuella sidan. Jag slipper grunna på en viss sidas position i förhållande till den andra sidan i biblioteksträdet. Detta är mest en fördel för mitt meny-system.

Menyn är som synes hierarkisk, har lite snygg grafik, och är skriven i ren HTML, med de 'obligatoriska' tables, och mini-giffarna. Menyn följer inte slaviskt den mapp-struktur som finns i sajten, men för det mesta är mappstrukturen upplagd på liknande sätt. Jag har möjlighet att stoppa in länkar till helt andra under-bibliotek, och på så sätt - även i menyn - länka till andra delar av sajten.......

...........

Sidlayout - ett första försök

En rubrik i eget fält överst, ett ställe för menyn - det blev en spalt, en höger-spalt för nyheter, fakta etc. Så blev min första sidlayout för denna sajten.....

 

 


Gunnar Hjern's personliga hemsida, © G.Hjern, Sweden, 2008-2012.
Sidan uppdaterad: 2012-08-19,  kl. 03:10:54
e-mail: Webmastern.