Meny:
Frameset!
(Ger blixt-snabba websidor, men har sina avigsidor!)
Sidan uppdaterad: söndagen den 19:e augusti år 2012, kl. 03:10

Hemsida!!!

 Privat

 Amatör-radio

 Fotografering

 Programmering

 Webteknik

 HTML

 Frameset

 PHP

 GH-Web-Include

 Lorem Ipsum

 Framtiden?

 Övrigt intressant och kul


Frameset - många rutor att hålla reda på!

När jag började att arbeta med HTML i slutet av 1990-talet så kom jag snabbt att älska frameset-tekniken. Den gör det möjligt att separera menyer ifrån sidor, och samtidigt få blixt-snabba sajter!

Att uppdatera menyer på ett otal ställen i en sajt är väl något av varje webmasters mardröm. Upphovsmännen till Search'n'Replace har fått många varma tack genom åren, och varje äldre HTML-program av självaktning har en dylik funktion inbyggd. (Så också gamla gamla Allair Homesite, som jag själv sitter och skriver i.) Frameset-tekniken skiljer sidor ifrån menyer på ett bra sätt, och gör det möjligt att ha många menyer och under-menyer.

Frameset är dock inte en problemfri teknik: Ifrån början - när alla browsers inte stödde Javascript (somliga hade det också funktionen avstängd) så fanns det inget bra sätt att uppdatera flera frame's samtidigt. (T.ex. en meny för en underavdelning, samt respektive dokument för denna under-avdelning.) Det man fick göra var att varje länk till en ny avdelning / underavdelning öppnade ett frameset-dokument som i sin tur öppnade både menyn och sidan ifråga. Detta var dock ett mindre problem egentligen - bara ganska jobbigt.

Det riktigt stora problemet kom när besökarna kom in fel väg ifrån de allt viktigare sökmotorerna: Hur skulle de få fram de övergripande framesetet (eller frameset:en) så att de kunde hitta vidare i sajten? Javascript är givetvis det naturliga svaret, men alla 'dåliga sidor' gjorde snabbt att många sökmotorer började blockera sidor med automatiska re-directs i form av javascripts etc. När vi byggde vårt stora system på DigiShot så använde vi oss också utav frame-set, till stor del därför att klientbaserade shopping-korgar kräver frameset-lösningar för att fungera väl. Men då utvecklade vi också en CGI-teknik för att automatiskt ta upp hela frameset-uppställningen (dubbla nästlade frameset, där också rutan i vilket det inre framesetet fanns hade ett namn). Det gav upphov till osedvanligt långa url:er, eftersom flera CGI-anrop var nästlade i url:en, men det funkade klockrent, och var - åtminstone vid den tiden det enda system till min vetskap som klarade att skicka ett tips-mail där personen kom rakt in i sajten, med alla frameset, menyer, och sidor på rätt plats!

Jag återkommer givetvis med mer info om Frameset, med lite illustrationer, samt med en, förhoppningsvis buggrättad och fixad version av GH-web-include som jag döpt mitt lilla Meny-include-hack till.

Titta in om en månad eller så.

 

 


Gunnar Hjern's personliga hemsida, © G.Hjern, Sweden, 2008-2012.
Sidan uppdaterad: 2012-08-19,  kl. 03:10:54
e-mail: Webmastern.