Meny:
Fotografering!
(Bli konstnär genom att trycka på en knapp!? ;-)
Sidan uppdaterad: söndagen den 19:e augusti år 2012, kl. 03:10

Hemsida!!!

 Privat

 Amatör-radio

 Fotografering

 Fotografi - intro

 Kameror

 PhotoShop

 Programmering

 Webteknik

 Övrigt intressant och kul


Konsten att måla med ljus!

Ritat och målat har vi människor gjort de senaste 25.000 åren, men de sista 150 åren har vi sluppit använda pensel och ritstift när verkligheten skall avbildas. Vi har lärt oss att fånga det ljus som finns, och få det att sitta kvar på film och papper, som ljusa och mörkare partier. Verkligen en stor uppfinning, som fört mänskligheten framåt, men som tyvärr också fört konsten bakåt. Vi har lärt oss tro att det bara är att hålla upp en kamera och 'trycka av'. Inte minst i.o.m. helautomatikens ankomst, då vi varken behövt ställa in exponeringen (tid och bländare), eller ens ställa in skärpan. Konsten att fotografera är dock mycket mer än så, och mycket mer än att exponera rätt, eller få in skärpan perfekt.

Att fotografera är att måla med ljus! Att välja rätt ljus är A och O! - Visst kan vi försvara oss och säga att vi knappast kan välja om solen skall skina eller ej, rätt i sak - speciellt om man MÅSTE 'knäppa av' vid ett speciellt tillfälle. Dock helt fel om man kan ha lite tålamod, eller om man är själv kan råda över ljuset. Bara genom att välja rätt väder, rätt årstid och rätt tidpunkt på dagen så kan man radikalt förändra och förbättra förutsättningarna för en lyckad avbildning. De flesta föremål ter sig så dramatiskt olika beroende på i vilket ljus de avfotograferas. För att bli en bra fotograf måste man lära sig att se. Det är bara att börja öva sig - titta noga på de föremål du känner igen, hus, träd, stenar etc. Hur förändras de under dagen, beroende på hur ljuset kommer in? Vad händer när ett moln plötsligt skiljer av det skarpa solljuset och ger ett mjuk strilande ljus som omsluter hela föremålet?

Är man lite mer otålig, och inte känner för att sitta i timmar och vänta, så kan man istället experimentera lite själv där hemma. En lampa och en vit skärm av något slag (stor vit kartongbit går utmärkt). Ställ upp ett föremål på ett bord och släck i rummet. Rikta EN belysning mot föremålet - t.ex. en skrivborslampa - och gärna på minst en meters håll.

Skarpa konturer, väl belysta partier och resten i djupa slagskuggor! Det mänskliga ögat kan se in i skuggorna, även om det är mycket svårt, men försök att fotografera föremålet enbart belyst av en koncnetrerad ljuskälla! Kameran kommer obönhörligen att avslöja det skarpa enformiga ljuset. Nästa experiment är att sätta den vita skärmen på andra sidan föremålet. Belys med samma lampa och ifrån samma vinkel, och se givetvis till att också skärmen får mycket ljus. Som du ser har det blivit en drastisk skillnad. Har du ett lagom genomskinligt mjölkvitt paraply (fotografer har gott om dem) så prova att sätta det framför ljuskällan. Fotografera än en gång. Notera skillnaden!

(Om man inte har ett genomskinligt paraply eller dylikt, så kan man istället rikta ljuskällan emot väggen bakom, om denna är ljus och någorlunda neutral i färgen - mao. vit, grå eller gräddgul. Att på så sätt 'slå ljuset i taket' eller i vägg är ett känt och aktat maner i fotografkretsar. Inte minst när det gäller vackrare porträttfoto. Jämför t.ex. en sk. Up-light, en golvlampa som lyser upp i taket med en kraftig halogenlampa, samt som också brukar ha en liten läslampa av typ spotlight. Ett av de bästa, och vanligast förekommande exemplen på olika ljus-typer.)

Om du tänker efter, så är det ju så att ljuset är hela skillnaden. Att fotografera innebär ju bara att FÅNGA DET LJUS som ett föremål avger. (De flesta föremål avger inte själva något ljus, så mest handlar det om det ljus som man använt för att belysa föremålet ifråga, och som studsar från föremålet och in i kameran.) Ibland så kan koncentrerat ljus ge mycket åt objektet, t.ex. avslöja dess textur på ett utmärkt sätt. Försök gärna fotografera en husfasad när solen smeker fasaden i flack vinkel. Den putsade fasaden visar sin själ så att säga. I andra fall är det förkastligt, t.ex. vid ett vackert porträttfoto. Det är därför som ljuset är så oerhört centralt i fotograferings-konsten.

 

 


Gunnar Hjern's personliga hemsida, © G.Hjern, Sweden, 2008-2012.
Sidan uppdaterad: 2012-08-19,  kl. 03:10:54
e-mail: Webmastern.