Meny:
Kameran!
(Burken som tar bilden)
Sidan uppdaterad: lördagen den 18:e augusti år 2012, kl. 19:28

Hemsida!!!

 Privat

 Amatör-radio

 Fotografering

 Fotografi - intro

 Kameror

 PhotoShop

 Programmering

 Webteknik

 Övrigt intressant och kul


Vad skall man köpa - hur skall man använda den?

En burk med en lins och en knapp... det har i många tider varit en typisk kamera, åtminstone på den tiden som det fanns film i kamerorna. (Den tiden är myckt snabbt på väg att rinna ut nu!) Men vad finns innuti? Förr: en slutare och en filmrulle, idag: en hel liten dator - ett antal chips med sammanlagt miljarder transistorer!!!
Så frågan man bör ställa sig är kanske inte så mycket vad som finns innuti, utan snarare vad man tänkt använda kameran till.

Som garvad fotograf så hade jag främst värdesatt en system-kamera, dvs. en kamera där linserna mm är utbytbara. (Det är ju faktiskt objektivet som skapar bilden, vare sig det är en gammaldags kamera med film, eller en modern 30 MegaPixels digitalkamera.) Jag hade sett till vilka objektiv som fanns och hur skarpa de var. Jag hade högt värdesatt att kameran hade fulla manuella möjligheter, lätt-använd exponeringsmätare, och låg bra i handen. Givetvis så hade inget under 15 MegaPixel kommit ifråga, och jag hade noga undersökt exponeringsomfånget....

Så varför i herrans namn gick jag då och köpte mig en Olympus μ 1030 SW??! En liten helt automatisk kompakt-kamera - så långt ifrån systemkamera som man kan tänka sig - och med en ganska medioker skärpa i optiken.)
Svaret är att jag ämnar använda den ute på sågverk och dylika arbetsplatser. Där är det fruktansvärt mycket damm i luften, och en digital systemkamera är helt otänkbar i sådana situationer! Dammet skulle tränga in vid varje objektiv-byte och sedan aldrig komma därifrån, utan samla sig på CCD:n. Olympusen däremot är helt vattentät (ner till 3 meter säger tillverkaren) och går därför att skölja av under vattenkranen!! Dessutom är den ganska stryktålig, och fungerar som film-kamera. (Mkt bra när man är ute och skall få fart på PLC-styrda maskiner!)

Om jag däremot skulle känna mig frestad att starta en fotoatelje för reklamfoto eller så, då skulle jag givetvis göra helt andra överväganden i mitt kameraval. Till sådant lämpar sig Olympusen mindre väl - inte minst pga. den taskiga optiken, svårigheten att koppla ihop den med studio-blixtar, och bristen på manuella inställningar.

Det händer ofta att min olympus får följa med på promenader i stan och på resor. Jag trivs trots allt ganska bra med den och den är mycket snabb - startar på ett kick och bilden tas i samma ögonblick som knappen trycks helt in! Mycket föredömligt!! Dessutom vågar jag ta med den nästan överallt. Den är ju helt vattentät, och mycket stryktålig. Inga rörliga delar utanför, och får man tro Olympus så klarar den ett fall på minst en meter. (Det kan jag intyga, för ty det fick min kamera utstå en gång.)

Användningsområdet är m.a.o. det mest centrala vid val av kamera. Man bör tänka efter VAD den skall användas till, och i vilka miljöer. Sen får man också tänka på vilket pris man är beredd att betala. (Hade jag haft obegränsade tillgångar så kanske jag köpt en systemkamera ändå, och med ett UV-hus. - å andra sidan hade jag kanske ångrat mig eftersom den hade blivit bra klumpig att ha med sig.) En annan god vana är att hålla noggrann utkik efter nyheter, och produkt-recensioner. Det kommer ständigt nya och bättre kameror - kanske någon som passar dig själv perfekt.

 

 


Gunnar Hjern's personliga hemsida, © G.Hjern, Sweden, 2008-2012.
Sidan uppdaterad: 2012-08-18,  kl. 19:28:31
e-mail: Webmastern.