Meny:
Milltech AB!
(Världsledande på sågverksautomation!)
Sidan uppdaterad: söndagen den 19:e augusti år 2012, kl. 03:10

Hemsida!!!

 Privat

 DigiShot

 Milltech

 Musik böcker, film, mm

 Hotell Skäraton

 Amatör-radio

 Fotografering

 Programmering

 Webteknik

 Övrigt intressant och kul


Styrsystem och el-utrustning till sågverk i hela världen!

Milltech är en avknoppning ifrån UniProcess / Pronyx, och har sedan dess (2002) i egen regi fortsatt att stärka sin ställning som en av världens främsta inom sågverksautomation. Den största volymen ligger utomlands, med t.ex. halvdussinet sågverk i Chile, ett i Frankrike, mer än mer än dussinet på brittiska öarna, samt ett par i Ryssland, och ytterligare fyra i Baltländerna. (Det finns ännu fler men jag orkar inte räkna upp dem.) Självklart har vi också ett flertal sågverk i Norge, samt ett i Finland. De svenska sågverken kan jag inte heller räkna till, men ett 30-tal är det helt klart!

År 2005 började Milltech på försök att producera starkströms-utrustning också, förutom den automatik-elutrustning som alltid gjorts. Kontaktor-ställverk med mjukstartare och frekvensomriktare till alla olika motorer i sågverket och sorteringen. Det var i och med detta som jag, och tre till blev anställda i maj/juni 2005.

Det svenska sågverket Älgsjö Såg AB i Ullånger var ett av de första vi tog oss an, och det blev sedemera väl uppmärksammat, både pga. att Schneider Electric (huvudleverantör av el och automation) och Söderhamn Erikson (vår största samarbetspartner) använde det som referrensobjekt i olika sammanhang.

Ställverken:

Ett sågverk kan grovt uppdelas i

  • Intaget, där stockarna kommer in, vänds, och barkas av)
  • Sågen, där stockarna sågas till brädor och plankor, och
  • Råsorteringen, där brädor och plankor sorteras efter dimensioner och kvalitet.
De flesta sågverk har sedan också en tork-anläggning, och ett justerverk. I det sistnämnda så kvalitets-sorteras de torkade brädorna, samt justeras till önskade längder, t.ex. standardmåtten 270, 300, 330, 360, 390, 420, 450, 480,... cm.

Överallt behövs det motorer, och gott om dem! Ett komplett sågverk kan mycket väl innehålla över 100 motorer, varav vissa är ganska stora. De stora måste oftast startas med hjälp av thyristor-startare (sk. 'mjukstartare'). För att få ut så mycket som möjligt av maskineriet så skall många motorer styras mycket exakt, och varvtalet kunna regeleras automatiskt. Detta betyder att vi använder många frekvens-omriktare. Det kan bli över 25 stycken bara i intaget och sågen, och ibland lika många till i råsorteringen.

Alla dessa kontaktorer, mjukstartare, frekvensomvandlare, överströmsskydd, styrningsmoduler, och stilleståndsvakter, mm. monterar vi in i stora plåtskåp. Det kan bli uppåt 20 meter av dessa plåt-garderober fyllda med el-utrustning!

Det är ofta frågan om enormt stora strömstyrkor, och ibland sitter transformatorn vägg i vägg med vårt ställverk. Med andra ord så kan eventuella kortslutningar bli till rena explosionerna. Som tur är så har vi sluppit allt sådant hittills! Att det blir kortslutningar ute i motorer och kablar ute i såglinjen händer dock titt som tätt, men det är inte så allvarligt, då vi har motorskyddsbrytare som alltid löser ut omedelbart. (Dessutom så är det en rejäl längd med motorkabel emellan, och den håller ner kortslutningsströmmarna en hel del.)

Det gäller att vara noggrann, för det är inte bara kortslutningar som kan ställa till det. Dåliga förbindelser är en nästan lika stor fara, eftersom det kan bli ruskigt varmt om man slarvat med att skruva fast en kabel. Detta är vi väl medvetna om, och därför kollar jag alltid dubbelt att jag dragit alla skruvar och bultar, alltifrån de minsta trådarna, och upp till de grövsta skenorna. (startströmmen för en komplett bandsågsgrupp uppgår till över 2000 Amp om alla sågarna startas, eller bromsas in på en gång! Därför är vi rysligt noggranna när vi kopplar kraftkretsarna i bandsågsskåpen - alla kontaktytor rengörs noggrant, och sen drar vi bultarna med momentnyckel.

Nedan hade jag tänkt visa en del bilder på några olika ställverksskåp - de måste dock sortaras och göras iordning först - hav tålamod!

 

 


Gunnar Hjern's personliga hemsida, © G.Hjern, Sweden, 2008-2012.
Sidan uppdaterad: 2012-08-19,  kl. 03:10:54
e-mail: Webmastern.